Dietetyk do cateringu

Jak planować menu do cateringu dietetycznego?

Rodzaje diet cateringowych – jak zaplanować menu do cateringu

Jakie rodzaje diet cateringowych warto zaplanować w swojej firmie?  Jakie są najważniejsze założenia najpopularniejszych diet w cateringu, o których należy koniecznie pamiętać przy planowaniu menu do cateringu?

Jak planować menu do cateringu dietetycznego?

Ilość odmian diet cateringowych dynamicznie wzrasta z każdym rokiem wraz z nadchodzącą „modą dietetyczną”. Jeszcze w roku 2016 były to dieta standard, wegetariańska i sportowa, a już w 2018 doszły do niej wegańska, dieta niskowęglowodanowa, dieta bezglutenowa i dieta slim.

Polacy coraz częściej sięgają po diety pudełkowe w związku z brakiem czasu jakim dysponują, a co za tym idzie firmy cateringowe prześcigają się w propozycjach ciekawych diet w konkurencji o klienta. Obecnie wiemy z przeprowadzonej wśród klientów cateringowych ankiety, że średnio zamawiają oni w jednej firmie menu nie dłużej, niż przez 3 miesiące, zmieniając następnie dostawcę.

Jak zatem utrzymać raz pozyskanego już klienta oraz zdobyć nowego, który poszukuje najczęściej nowych doznań smakowych lub chce osiągnąć zamierzony cel?

W tym celu najlepiej zlecić to zadanie dietetykowi, którego zadaniem będzie zaplanowanie menu do cateringu różnorodnego i ciekawego w smaku, spełniającego oczekiwania klientów ( najczęściej dietetycy posiadają doświadczenie w pracy z pacjentem w gabinecie dietetycznym, gdzie podczas wizyty rozmawiają o potrzebach swoich klientów). Atutem planowania menu do cateringu przez dietetyka jest pewność, że będzie ono prawidło zbilansowane, co będzie miało bezpośrednie przełożenie na osiągane przez klientów efekty, a tym sama budowało ich zadowolenie i sympatię do marki.

Rodzaje diet do cateringu dietetycznego.

Poza specyficznymi upodobaniami smakowymi klientów istnieją również konkretne wskazania medyczne do zastosowania odpowiedniego rodzaju diety. Odpowiednie rodzaje diet posiadają indywidualne zasady ich przygotowywania. Wśród nich możemy wyróżnić:

  • Dieta standard
  • Dieta slim
  • Post dąbrowskiej/dieta oczyszczająca
  • Dieta IO (o niskim indeksie glikemicznym)
  • Dieta cukrzycowa
  • Dieta łatwostrawna
  • Dieta śródziemnomorska
  • Dieta DASH
  • Dieta wegetariańska
  • Dieta wegańska
  • Dieta sport
  • Dieta iron/samuraj
  • Dieta paleo
  • Dieta dla kobiet w ciąży i karmiących
  • Dieta junior

Warianty tych diet:

  • Dieta bez laktozowa,
  • dieta przygotowana z produktów ekologicznych,
  • dieta bezglutenowa

 

Jakie cechy posiada dobrze skonstruowane menu do cateringu dietetycznego.

Różnorodność dań oraz rozkład smaków zależą indywidualnie od preferencji firmy zlecającej przygotowanie menu do cateringu. Pierwszą istotną informacją jest stopień podobieństwa rodzajów diet w cateringach. Jest to zależne bezpośrednio od możliwości produkcyjnych danej firmy, czyli tego ile dań są w stanie przygotować na jeden dzień. Następnie należy ustalić jakie są dostępne sprzęty w danej kuchni oraz jakie rodzaje posiłków są możliwe do przygotowania. Przykładem może być ilość oraz wielkość piecy konwekcyjno- parowych, co będzie się bezpośrednio przekładało ma ilość dań pieczonych czy zapiekanych na dany dzień. W przypadku menu dziennego z zapiekaną owsianką na śniadanie, pieczonym mięsem na obiad i frytkami z batatów na kolacje przy zamówieniach przez 100 klientów całodziennych należałoby zaplanować jednego dodatkowego pracownia do obsługi samego pieca.

Dobrze skonstruowane menu do cateringu musi posiadać posiłki różnorodne:

– nie powtarzać dwóch posiłków o tym samym smaku pod rząd

– w ciągu jednego dnia nie powtarzać tych samych produktów w różnych posiłkach.

– w ciągu tygodnia nie planować podobnych dań na ten sam rodzaj posiłku,

– składać się produktów sezonowych, gdyż wtedy ich wartość odżywcza jest największa w stosunku do najniższej ceny,

– planując menu rotowane należy założyć, że będzie ono zakładało część produktów mrożonych jak owoce sezonowe czy warzywa,

-uwzględniać oceny i sugestie klientów.

Co daje współpraca z dietetykiem podczas planowania menu do cateringu dietetycznego:

Głównym atutem dietetyka do cateringu jest znajomość potrzeb klientów, którzy decydują się na skorzystanie z usług cateringu dietetycznego.

Współpraca z dietetykiem podczas komponowania menu do cateringu daje gwarancje prawidłowego zbilansowania jadłospisów, pewność, że zaplanowane diety zgodne są z założeniami, a co najważniejsze zdejmuje ten ciężar obowiązku z barków szefa lub głównego kucharza, których czas jest bardzo cenny.   Każde menu powinno się rozwijać, poprzez feedback od klientów, czas i łatwość przygotowania.  

Współpracując z dietetykiem Twoje menu do cateringu:

  • Oszczędzi Twój czas na jego planowanie
  • Zagwarantuje optymalne zbilansowanie
  • Uwzględni produkty sezonowe
  • Będzie miało odpowiedni, zaplanowany food cost
  • Będzie smakowało Twoim klientom i pokaże im niespotykane do tej pory smaki
  • Pomoże w osiągnięciu zamierzonych celów Twoich klientów, a tym samym przełoży się to na wyższą sprzedaż dla Twojej firmy.

Jak często zmieniać menu w cateringu dietetycznym.

Bazując na obserwacjach rynku cateringów dietetycznych początkujący catering zawsze entuzjastycznie podchodzi do planowania menu z założeniem, że każdy tydzień będzie inny.

Zmieniając menu co tydzień multiplikują się błędy:

  • Błędy w składnikach menu (brakujące składniki w menu równają się brakami w zakupach)
  • Błędy w WOT-ach i WOM-ach (złe ilości w liście zakupów, niewiedza ile należy nakładać składników po ugotowaniu)
  • Błędy w sposobie przygotowania posiłku
  • Błędy wynikające z przygotowania dania po raz pierwszy
  • Błędy w rozmiarze zakupionych opakowań

Przez wymienione błędy klienci otrzymują niedopracowane dania o wysokim koszcie wykonania przez co biznes się nie rozwija.

Z przypływem doświadczenia okazuje się, że zmiany menu w cateringu dietetycznym powinny odbywać się cyklicznie. Optymalnie menu w cateringu dietetycznym powinno zmieniać się co 3 miesiące – zgodnie ze zmianą pory roku.

Ile kosztuje współpraca z dietetykiem do cateringu w Masterlife CRM?

Jeśli chcesz szybko dowiedzieć się ile kosztuje usługa ułożenia dedykowanego jadłospisu dla Twojego cateringu dietetycznego odpowiedź na 9 zamkniętych pytań w naszym formularzu on-line, otrzymaj mail ze szczegółami i dokładną ceną usługi.

 

Autor: Dietetyk mgr Karolina Cudzich-Gunia, właściciel firmy, specjalista ds. cateringów dietetycznych,

specjalista w terapii dietetycznej insulinooporności, zaburzeń metabolicznych i hormonalnych

Zostaw komentarz

Brak produktów w koszyku.

X