Jakie są rodzaje diet do cateringów? Popularne diety pudełkowe.
Zacznijmy od definicji: Dieta to sposób odżywania polegający na dostosowaniu ilości i rodzaju pokarmu do potrzeb organizmu.
W związku z coraz większym zainteresowaniem zdrowym odżywianiem i stawianiem sobie konkretnych celów wybór konsumentów coraz częściej pada na diety pudełkowe. Catering dietetyczny dostarcza pełnowartościowe posiłki pod drzwi, a zadaniem klienta jest ich ewentualne podgrzanie. Narastające zainteresowanie dietami pudełkowymi spowodowało lawinowy wzrost ilości firm cateringowych proponujących zestawy posiłków.
Jakie są popularne rodzaje diet pudełkowych.
Wymagania klientów wciąż rosną, a związane jest to bezpośrednio z dynamicznie rozwijającą się dziedziną nauki jaką jest dietetyka. Można śmiało powiedzieć, że każdego dnia publikowana jest przynajmniej jedna publikacja wprowadzająca nowe informacje na temat zastosowania diety w odniesieniu do zdrowa.
Wychodząc naprzeciw wymaganiom ówczesnego rynku cateringów dietetycznych nasi dietetycy realizują współpracę w zakresie poniżej wymienionych diet:
- Standard- dieta optymalnie zbilansowana dla zdrowej osoby.
- Lekkostrawna- dieta zbilansowana z ograniczoną ilością błonnika pokarmowego uwzględniająca wybrane techniki kulinarne
- Sport- dieta zbilansowana dla osoby regularnie uprawiającej sport ze zwiększoną ilością węglowodanów
- Wegetariańska- dieta optymalnie zbilansowana dla zdrowej osoby, pozbawiona mięsa.
- Wegetariańska z rybą- dieta optymalnie zbilansowana dla zdrowej osoby, wegetariańska, uwzględniająca ryby
- Wegańska- dieta optymalnie zbilansowana dla zdrowej osoby, pozbawiona mięsa ale posiadająca ryby
- Śródziemnomorska- dieta zbilansowana oparta na zasadach stosowanych w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych
- Samuraj- dieta wysokobiałkowa wzbogacona w węglowodany bezglutenowe
- Ketogeniczna- dieta wysokotłuszczowa z ograniczoną ilością węglowodanów
- Gluten free- dieta zbilansowana pozbawiona produktów zawierających gluten
- Lactose free- dieta zbilansowana dla zdrowej osoby pozbawiona produktów zawierających laktozę
- Low carb- dieta o obniżonwej ilości węglowodanów
- Dieta low IG- dieta składająca się z produktów o niskim i średnim indeksie glikemicznym IG, przy zachowaniu niskiego lub średniego ładunku glikemicznego
- Junior- Dieta zbilansowana dla dzieci >6 lat uwzględniająca zwyczaje żywieniowe dzieci
- Fit Mama- dieta dla kobiet w ciąży i karmiących
- Detox plan- dieta oczyszczająca
- Hashimoto- dieta optymalnie dla osoby z chorobą Hashimoto uwzględniająca wykluczenia niektórych produktów np. soja i produkty z niej produkowane
Jakie diety pudełkowe sprzedają się najczęściej?
Według właścicieli firm cateringowych najczęściej sprzedającymi się dietami jest dieta standard i wegetariańska w kaloryczności 1500, dieta sport 2000kcal oraz hybryda diet gluten i lactose free 1500kcal.
Dokładnie planując menu do cateringu dietetycznego należy zwrócić szczególną uwagę na te diety i wskazane kaloryczności gdyż to dzięki nim Twoja firma może najwięcej zaroić.
Przeczytaj jak planować menu w cateringu dietetycznym
Czasem w modelu biznesowym warto jest zaproponować mniejszą różnorodność rodzajów diet na korzyść dobrze wykonanych posiłków. Diety specjalne składają się z niepowszechnych produktów, które stanowią wyższy koszt dla Ciebie. Kalkulacja kosztów w doborze proponowanych diet powinna być jednym z głównych kryteriów podczas tworzenia oferty.
Czy to wystarczająco?
Na życzenie naszych klientów możemy ułożyć i zbilansować menu również innych diet. Chcesz się wyróżnić na swoim obszarze dostawy i masz pomysł na innowacyjną dietę i nie wiesz jak się do niej zabrać? Jasne, my pomożemy.
Autor: Dietetyk mgr Karolina Cudzich-Gunia, właściciel firmy, specjalista ds. cateringów dietetycznych,
specjalista w terapii dietetycznej insulinooporności, zaburzeń metabolicznych i hormonalnych