Dietetyk do cateringu

Jakie są rodzaje diet do cateringów? Popularne diety pudełkowe.

Zacznijmy od definicji: Dieta to sposób odżywania polegający na dostosowaniu ilości i rodzaju pokarmu do potrzeb organizmu.

W związku z coraz większym zainteresowaniem zdrowym odżywianiem i stawianiem sobie konkretnych celów wybór konsumentów coraz częściej pada na diety pudełkowe. Catering dietetyczny dostarcza pełnowartościowe posiłki pod drzwi, a zadaniem klienta jest ich ewentualne podgrzanie. Narastające zainteresowanie dietami pudełkowymi spowodowało lawinowy wzrost ilości firm cateringowych proponujących zestawy posiłków.

Jakie są popularne rodzaje diet pudełkowych.

Wymagania klientów wciąż rosną, a związane jest to bezpośrednio z dynamicznie rozwijającą się dziedziną nauki jaką jest dietetyka. Można śmiało powiedzieć, że każdego dnia publikowana jest przynajmniej jedna publikacja wprowadzająca nowe informacje na temat zastosowania diety w odniesieniu do zdrowa.

Wychodząc naprzeciw wymaganiom ówczesnego rynku cateringów dietetycznych nasi dietetycy realizują współpracę w zakresie poniżej wymienionych diet:

  • Standard- dieta optymalnie zbilansowana dla zdrowej osoby.
  • Lekkostrawna- dieta zbilansowana z ograniczoną ilością błonnika pokarmowego uwzględniająca wybrane techniki kulinarne
  • Sport- dieta zbilansowana dla osoby regularnie uprawiającej sport ze zwiększoną ilością węglowodanów
  • Wegetariańska- dieta optymalnie zbilansowana dla zdrowej osoby, pozbawiona mięsa.
  • Wegetariańska z rybą- dieta optymalnie zbilansowana dla zdrowej osoby, wegetariańska, uwzględniająca ryby
  • Wegańska- dieta optymalnie zbilansowana dla zdrowej osoby, pozbawiona mięsa ale posiadająca ryby
  • Śródziemnomorska- dieta zbilansowana oparta na zasadach stosowanych w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych
  • Samuraj- dieta wysokobiałkowa wzbogacona w węglowodany bezglutenowe
  • Ketogeniczna- dieta wysokotłuszczowa z ograniczoną ilością węglowodanów
  • Gluten free- dieta zbilansowana pozbawiona produktów zawierających gluten
  • Lactose free- dieta zbilansowana dla zdrowej osoby pozbawiona produktów zawierających laktozę
  • Low carb- dieta o obniżonwej ilości węglowodanów
  • Dieta low IG- dieta składająca się z produktów o niskim i średnim indeksie glikemicznym IG, przy zachowaniu niskiego lub średniego ładunku glikemicznego
  • Junior- Dieta zbilansowana dla dzieci >6 lat uwzględniająca zwyczaje żywieniowe dzieci
  • Fit Mama- dieta dla kobiet w ciąży i karmiących
  • Detox plan- dieta oczyszczająca
  • Hashimoto- dieta optymalnie dla osoby z chorobą Hashimoto uwzględniająca wykluczenia niektórych produktów np. soja i produkty z niej produkowane

Jakie diety pudełkowe sprzedają się najczęściej?

Według właścicieli firm cateringowych najczęściej sprzedającymi się dietami jest dieta standard i wegetariańska w kaloryczności 1500, dieta sport 2000kcal oraz hybryda diet gluten i lactose free 1500kcal.

Dokładnie planując menu do cateringu dietetycznego należy zwrócić szczególną uwagę na te diety i wskazane kaloryczności gdyż to dzięki nim Twoja firma może najwięcej zaroić.

Przeczytaj jak planować menu w cateringu dietetycznym

Czasem w modelu biznesowym warto jest zaproponować mniejszą różnorodność rodzajów diet na korzyść dobrze wykonanych posiłków. Diety specjalne składają się z niepowszechnych produktów, które stanowią wyższy koszt dla Ciebie. Kalkulacja kosztów w doborze proponowanych diet powinna być jednym z głównych kryteriów podczas tworzenia oferty.

Czy to wystarczająco?

Na życzenie naszych klientów możemy ułożyć i zbilansować menu również innych diet. Chcesz się wyróżnić na swoim obszarze dostawy i masz pomysł na innowacyjną dietę i nie wiesz jak się do niej zabrać? Jasne, my pomożemy.

 

Autor: Dietetyk mgr Karolina Cudzich-Gunia, właściciel firmy, specjalista ds. cateringów dietetycznych,

specjalista w terapii dietetycznej insulinooporności, zaburzeń metabolicznych i hormonalnych

Zostaw komentarz

Brak produktów w koszyku.

X

 

 

Subscribe to our newsletter

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

 

Aby wyliczyć koszt usługi podaj swoje dane kontaktowe

Podanie maila jest niezbędne do przesłania oferty na wykonanie usługi układania menu cateringowego *Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z polityką prywatności https://dietetykdocateringu.pl/polityka-prywatnosci/

Zgadzam się na otrzymywanie newslettera, wysyłamy go 1-2 razy na miesiąc *Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z polityką prywatności https://dietetykdocateringu.pl/polityka-prywatnosci/