Dietetyk do cateringu

Jakie są rodzaje diet do cateringów? Popularne diety pudełkowe.

Zacznijmy od definicji: Dieta to sposób odżywania polegający na dostosowaniu ilości i rodzaju pokarmu do potrzeb organizmu.

W związku z coraz większym zainteresowaniem zdrowym odżywianiem i stawianiem sobie konkretnych celów wybór konsumentów coraz częściej pada na diety pudełkowe. Catering dietetyczny dostarcza pełnowartościowe posiłki pod drzwi, a zadaniem klienta jest ich ewentualne podgrzanie. Narastające zainteresowanie dietami pudełkowymi spowodowało lawinowy wzrost ilości firm cateringowych proponujących zestawy posiłków.

Jakie są popularne rodzaje diet pudełkowych.

Wymagania klientów wciąż rosną, a związane jest to bezpośrednio z dynamicznie rozwijającą się dziedziną nauki jaką jest dietetyka. Można śmiało powiedzieć, że każdego dnia publikowana jest przynajmniej jedna publikacja wprowadzająca nowe informacje na temat zastosowania diety w odniesieniu do zdrowa.

Wychodząc naprzeciw wymaganiom ówczesnego rynku cateringów dietetycznych nasi dietetycy realizują współpracę w zakresie poniżej wymienionych diet:

  • Standard- dieta optymalnie zbilansowana dla zdrowej osoby.
  • Lekkostrawna- dieta zbilansowana z ograniczoną ilością błonnika pokarmowego uwzględniająca wybrane techniki kulinarne
  • Sport- dieta zbilansowana dla osoby regularnie uprawiającej sport ze zwiększoną ilością węglowodanów
  • Wegetariańska- dieta optymalnie zbilansowana dla zdrowej osoby, pozbawiona mięsa.
  • Wegetariańska z rybą- dieta optymalnie zbilansowana dla zdrowej osoby, wegetariańska, uwzględniająca ryby
  • Wegańska- dieta optymalnie zbilansowana dla zdrowej osoby, pozbawiona mięsa ale posiadająca ryby
  • Śródziemnomorska- dieta zbilansowana oparta na zasadach stosowanych w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych
  • Samuraj- dieta wysokobiałkowa wzbogacona w węglowodany bezglutenowe
  • Ketogeniczna- dieta wysokotłuszczowa z ograniczoną ilością węglowodanów
  • Gluten free- dieta zbilansowana pozbawiona produktów zawierających gluten
  • Lactose free- dieta zbilansowana dla zdrowej osoby pozbawiona produktów zawierających laktozę
  • Low carb- dieta o obniżonwej ilości węglowodanów
  • Dieta low IG- dieta składająca się z produktów o niskim i średnim indeksie glikemicznym IG, przy zachowaniu niskiego lub średniego ładunku glikemicznego
  • Junior- Dieta zbilansowana dla dzieci >6 lat uwzględniająca zwyczaje żywieniowe dzieci
  • Fit Mama- dieta dla kobiet w ciąży i karmiących
  • Detox plan- dieta oczyszczająca
  • Hashimoto- dieta optymalnie dla osoby z chorobą Hashimoto uwzględniająca wykluczenia niektórych produktów np. soja i produkty z niej produkowane

Jakie diety pudełkowe sprzedają się najczęściej?

Według właścicieli firm cateringowych najczęściej sprzedającymi się dietami jest dieta standard i wegetariańska w kaloryczności 1500, dieta sport 2000kcal oraz hybryda diet gluten i lactose free 1500kcal.

Dokładnie planując menu do cateringu dietetycznego należy zwrócić szczególną uwagę na te diety i wskazane kaloryczności gdyż to dzięki nim Twoja firma może najwięcej zaroić.

Przeczytaj jak planować menu w cateringu dietetycznym

Czasem w modelu biznesowym warto jest zaproponować mniejszą różnorodność rodzajów diet na korzyść dobrze wykonanych posiłków. Diety specjalne składają się z niepowszechnych produktów, które stanowią wyższy koszt dla Ciebie. Kalkulacja kosztów w doborze proponowanych diet powinna być jednym z głównych kryteriów podczas tworzenia oferty.

Czy to wystarczająco?

Na życzenie naszych klientów możemy ułożyć i zbilansować menu również innych diet. Chcesz się wyróżnić na swoim obszarze dostawy i masz pomysł na innowacyjną dietę i nie wiesz jak się do niej zabrać? Jasne, my pomożemy.

 

Autor: Dietetyk mgr Karolina Cudzich-Gunia, właściciel firmy, specjalista ds. cateringów dietetycznych,

specjalista w terapii dietetycznej insulinooporności, zaburzeń metabolicznych i hormonalnych

Zostaw komentarz

Brak produktów w koszyku.

X